Carnegie Library of Pittsburgh at Squirrel Hill

The renovation of the 18,000sf main Squirrel Hill branch with a 7,000sf addition redefined the library’s role within the neighborhood as an information center accommodating the diverse needs of the local community. The expansive light-filled addition supports change and shifting patterns of use over time using adaptable and flexible systems that allow the library to be easily and constantly reorganized, reinvented and re-imagined.

This project was a recipient of a 2007 AIA Pittsburgh Design Honor Award.

Additional Info

  • Location:Pittsburgh, PA
  • Date:completed 2005
  • Images:photos by Ed Massery
  • Quote:

    I must confess that I’ve been tempted to publish some of my reflections, but a reader is a traveler through a ready-made landscape…. For me the greatest joy is to be able to submerge myself for a few hours every day in a human time that otherwise would be alien to me. A lifetime is not enough. If I may purloin half of a sentence by Borges: ‘a library is a door in time.’

    Dominquez, Carlos Maria. The House of Paper. 42.